Delfín skákavý
Delfín skákavý(Tursiops truncatus) je nejoblíbenější a také nejznámější mořský savec, který je také často chován v delfináriích. Delfíni skákaví se také používají pro mnohé výzkumné účely. Od delfína obecného se liší tím, že má kratší čelisti s menším počtem zubů. Zaujme nás na první pohled jeho mohutné tělo ocelově šedé barvy.
Delfin skakavy Tělo delfína skákavého je dlouhé 2,5 až 4 metry a jeho váha dosahuje až 200 kg. Tento druh delfínů se dožívá až 35 let. Horní čelist je kratší než dolní čelist a v každé polovině čelisti můžete napočítat až 26 zubů. Hřbetní ploutev, která má tvar trojúhelníku, je protáhlá dozadu. Při pozorování delfínů můžete zhlédnout, že břišní strana je světlejší než hřbetní.
Delfíni se řadí mezi inteligentní zvířata a signál, jež vydávají zvukovou vlnou, je jejich řeč, kterou se mezi sebou dorozumívají. Signál se může také odrazit zpět od překážky, což delfín může opět zachytit a bude informován o vzhledu, vzdálenosti a také velikosti objektu nacházející se před ním.
Delfíni skákaví se většinou páří na jaře nebo v zimě a samice následně porodí jedno mládě. Březost trvá deset až dvanáct měsíců. Délka těla narozeného mláděte je 130 až 140 cm. Během porodu je matka chráněna dalšími dvěma samicemi, které brání napadení žralokem, ten by mohl být totiž přilákán krví při porodu. Samice své mládě kojí asi šestnáct měsíců po porodu, to znamená, že dítě může mít pouze jednou za dva až tři roky. Je pravděpodobné, že se pokaždé páří s jiným samcem.
Delfíni většinou žijí ve skupinkách, v nichž je jich pět až deset. Někdy je možno vidět i sto jedinců pohromadě. Buď jsou ve skupinách zvířata stejného pohlaví, nebo samice a samci společně s jejich mláďaty. Většinou se skupiny vyskytují podél pobřeží. Vzájemně si pomáhají jednak při porodu, jedna při zranění. Když se některý delfín zraní, ostatní mu přijdou na pomoc, nadnášejí jej a podpírají, aby se mohl nadechnout. Zvuky, jimiž se dorozumívají, bývají mlaskavé a cvakavé. Nebylo však ještě zjištěno, jaký soubor znaků tato řeč představuje, ale je jisté, že se delfíni poznávají a mluví spolu. Delfíni skákaví dokážou dosáhnout rychlosti až 50 km/h a pozorovat je můžete z lodě, s níž se rádi honí. Nad hladinu skáčou do výše čtyři až pět metrů a dlouhé většinou bývají až deset metrů.
Delfíni skákaví se živí různými druhy ryb, měkkýši, korýši a také menšími žraloky. Jakmile ryby zpozorují delfíny, snaží se uniknout, avšak delfíni vytvoří společně pevnou hradbu. Delfíni ryby zneklidňují hlasitými tóny, které při lovu vydávají.
Delfíni se musí pro nadechnutí vyplavit na hladinu. Dokážou pod vodou zůstat až 15 minut a mohou žrát svou potravu v hloubce dvou metrů. Zvuk, jímž se dorozumívají, má frekvenci od 0,25 kHz až po 220 kHz. Samice spí na hladině vody, kdy mají dýchací otvor nad vodou. Samci spí přímo pod hladinou a pravidelně se vynořují, aby se mohli nadechnout vzduchu.
Delfína skákavého máte možnost pozorovat v mořích a oceánech nacházejících se v mírném a tropickém pásmu. Zhlédnete je ve Středozemním moři a také v Černém moři.
Ochočené a vycvičené delfíny můžete vidět například v ZOO či ve specializovaných delfináriích. Bylo také natočeno mnoho filmů, kde svou roli získaly i delfíni. V roce 1996 byl natočen film Delfín Filip a jeho režisérem se stal Alan Shapiro. V hlavní roli tam můžete vidět například Elijaha Wooda či Paula Hogana. Známý je také seriál pocházející z roku 1995, který nese název Delfín Flip.
Delfin skakavyDelfin skakavy
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Potápění

Profesionální kurzy potápění od společnosti SeaWolf.

10 GB Hosting za 25 Kč

Kvalitní hostingová služba za 25 Kč

Rychlé půjčky

Rychlé půjčky do výplat. První rychlá půjčka ZDARMA.

Geek Trička

Hadry pro opravdové Geeky, a zapálené Ajťáky.

Filmy - War-forum.net

Filmy ke stažení zdarma.