Kareta pravá
Kareta pravá (Eretmochelys imbricata) je zástupcem mořských želv a patří mezi kriticky ohrožené.eretmochelys imbricata kareta prava  Spolu s dalšími zástupci se kreveta pravá řadí do čeledi karetovitých. Je jedinečným zástupcem svého rodu i druhu a je význačná svýma dvěma poddruhy. Eretmochelys imbricata imbricata žije v Atlantském oceánu a poddruh Eretmochelys imbricata bissa obývá naopak oblast Tichého oceánu, přičemž část z nich žije v Indickém oceánu. Karetu pravou lze zhlédnout zejména v mělkých lagunách a v oblastech korálových útesů a většinu svého života tráví v otevřených oceánech.
Stavba těla karety pravé není nikterak odlišná od jiných zástupců čeledi. Tvar těla je vyrovnaný a je chráněno krunýřem, z něhož vedou nezatažitelné končetiny ve tvaru veslovitých ploutví, jimiž je zajištěna hybnost živočicha. Kareta se může chlubit nejkrásnějším krunýřem ze všech mořských želv. Je charakteristický kombinací tmavých a světlých pruhů a význačné je černé a strakaté zbarvení na stranách. Od ostatních zástupců se však liší čenichem, který je ostrý a zakřivený, čímž připomíná zobák. Každá ploutev je obohacena dvěma drápy. Celková délka, jíž kareta může dorůst, je až jeden metr a hmotnosti až 80 kg. Byli zaznamenáni jedinci, jejichž váha dosáhla čísla 127 kg. Tento druh karetovitých se dožívá 30 až 50 let.
Kareta pravá je všežravá a mezi častou potravu patří vodní houby, zejména druhy Aapton aaptos či Tethya actinia. Některé houby, jež jsou pro ostatní živočichy smrtelně jedovaté, se stávají potravou karety pravé a bez problémů je přežije. Potravou se však stávají i žebernatky či medúzy a dokáže strávit i nebezpečný druh jako je měchýřovka portugalská. Živí se i jedinci z třídy polypovců, u nichž útočí na nechráněné oči.
eretmochelys imbricata kareta pravaStavba těla karety pravé O rozmnožování karet pravých není mnoho informací, pouze se o nich hodně spekuluje. Karety obývající Atlantský oceán se páří od dubna do listopadu, naopak karety žijící v Indickém oceánu se páří o pár měsíců později, a to od září do února. Páří se v mělkých lagunách mimo svá hnízdiště. Samice následně vylézají na souš, kde pomocí zadních ploutví vyhrabou prohlubeň, kam kladou vejce. Tento proces trvá několik hodin. Prohlubeň je pečlivě zahrabána okem a samice se pak plazí opět do oceánu. Váha malých želv, které se vylíhnou po 60 dnech od nakladení, je menší než 22 gramů a jejich zbarvení je hnědé až černé. Ihned po vylíhnutí se plazí do oceánu. K páření dochází každé dva až tři roky.
eretmochelys imbricata kareta pravaStavba těla karety pravé Kareta pravá je často lovena lidmi, a protože je její populace na světě ohrožená. Zařadila se programem IUCN mezi kriticky ohrožené druhy. Jejich krunýře se již od starověku používaly k výrobě klenotů, například prstenů. Čína a Japonsko však loví karety ve velkém množství i přes jeho zákaz. Jejich maso je výbornou pochoutkou, které se v těchto zemích stalo velmi oblíbené. Jsou vhodné i pro výrobu dekorací či je vycpávají a prodávají jako suvenýr.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Potápění

Profesionální kurzy potápění od společnosti SeaWolf.

10 GB Hosting za 25 Kč

Kvalitní hostingová služba za 25 Kč

Rychlé půjčky

Rychlé půjčky do výplat. První rychlá půjčka ZDARMA.

Geek Trička

Hadry pro opravdové Geeky, a zapálené Ajťáky.

Filmy - War-forum.net

Filmy ke stažení zdarma.