Tučňáci
TucnaciTučňáci jsou zajímaví mořští nelétaví ptáci, kteří jsou přizpůsobeni k plavání a k životu v hodně chladných podmínkách. Většinu života tráví ve vodě, kde se pohybují pomocí ploutví. Zde shánějí i potravu a loví ryby, olihně, sépie a kril.
Jejich tělo je porostlé krátkými, překrývajícími se pery. Opeření, které je nesmáčivé a udržuje tělesné teplo, zdůrazňuje proudnicový tvar těla. Mnohé druhy vycházejí na břeh hnízdit a tvoří tam velké kolonie. Na pevnině se tučňáci pohybují houpavým pohybem a nesedají si klasicky jako ptáci se skloněným tělem, ale stojí vzpřímeně. Tučňáci žijí v mořích jižní polokoule, nejběžněji se vyskytují v oblastech chladného klimatu, ale najdou se i v místech tropického pásma, kam pronikají chladné proudy. V Antarktidě žijí přes zimu jen dva druhy, tučňák císařský a kroužkový.

Anatomie
Tučňáci mají buclaté tělo s krátkými nohami a s plovací blánou mezi prsty. Nohy mají posazené dozadu do té míry, že musí stát na zemi vzpřímeně a rovnováhu udržovat nohama a krátkým ocasem. Při chůzi přenášejí celou váhu na prsty, proto se chůze zdá nemotorná. Na sněhu nebo ledu se kloužou po břiše a pohánějí se nohama a křídly vpřed. Tělo tučňáka má díky krátkému, šupinovitému opeření hladký povrch s minimálním třením. Křídla jsou zploštělá do formy ploutví. Pod vodou tučňáci používají nohy a ocas ke kormidlování.
Nepropustnost tělního pokryvu a jeho termoizolační schopnost je dána třemi vrstvami: hustou masou překrývajících se mastných per, silnou vrstvou podkožního tuku a mezi nimi situovanou vrstvou těla černé nebo šedé, spodina bílá. Jiné zbarvení a hřebeny nebo chocholky u očí jsou jen n a hlavě nebo krku.

Plavání
Tučňáci používají při plavání různé techniky. Při odpočinku plavou pomaleji, na hladině se vztyčenou hlavou a ocasem a veslují při tom křídly. Během lovu pod hladinou se pohybují prudkými údery křídel. Bývají pod hladinou asi minutu, ale vydrží i dvacetiminutový ponor. Další styl napodobuje delfíny, plavou těsně pod hladinou a vyskakují nad vodu.

Kolonie
Většina tučňáků se pohybuje v koloniích stovek až tisíců. Hnízda budují z trávy, per nebo oblázků. Samice klade jedno až dvě vejce. Samice některých druhů naklade vajíčka a hned odchází do moře lovit, kdežto samec vejce udržuje v teple, drží je na horní ploše nohou a pod kožními záhyby na břiše. Může s vejcem dokonce i chodit a přitom je má u sebe. Tato část může trvat i týdny nebo měsíce, samec po tuto dobu nepřijímá potravu a žije ze svých tukových zásob. Po návratu samice si mění role a samec odchází lovit potravu.
Tucnaci
Tucnaci
Tucnaci
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 
Potápění

Profesionální kurzy potápění od společnosti SeaWolf.

10 GB Hosting za 25 Kč

Kvalitní hostingová služba za 25 Kč

Rychlé půjčky

Rychlé půjčky do výplat. První rychlá půjčka ZDARMA.

Geek Trička

Hadry pro opravdové Geeky, a zapálené Ajťáky.

Filmy - War-forum.net

Filmy ke stažení zdarma.